Artikelindex

Wel lieve Herderkens. Cantiones Natalitiae

Kerstconcert Beauvarletkoor Koksijde

Donderdag 26 december nemen het Beauvarletkoor Koksijde en Transports Publics
ons mee op een bijzondere muzikale reis naar de tijd van P.P. Rubens. Een grote diversiteit  traditionele en volkse kerstliederen brengen de kerstsfeer in Vlaanderen helemaal van de 17de naar de 21ste eeuw. Het mag dan ook eens iets anders zijn op deze tweede kerstdag.

Cantiones natalitiae, letterlijk geboortegezangen, zijn losse, meerstemmige kerstliederen gezongen op Latijnse tekst of in de volkstaal, het Nederlands. In de 17de eeuw klonken ze rond de kersttijd in veel Vlaamse kerken. Beroepszangers van het kerkkoor bezongen samen met koorknapen en onder begeleiding van het orgel het gebeuren in de kerststal. Tijdens het kindjeswiegen, waarbij priester en kerkgangers baby- en poppewiegjes heen en weer wiegden op het ritme van eia, sus sus sus, zorgden de aangebonden belletjes voor een heerlijk stemmige begeleiding.

Aanvankelijk bewerkten kerkmusici alleen populaire eenstemmige kerstliederen tot meerstemmige cantiones natalitiae. Andere middeleeuwse kerstliederen werden door Jezuïeten van een meer eigentijdse melodie voorzien en ook kwamen liederen gedicht op bestaande melodieën voor. Omstreeks het midden van de 17de eeuw begonnen Vlaamse kerkmusici zelf melodieën voor hun cantiones natalitiae te componeren. Daarbij werden de van oorsprong eenvoudige liederen wat uitgebreider en bijvoorbeeld voorzien van instrumentale tussenstukjes en afwisselende gedeelten voor solisten en koor.

Het ensemble Transports Publics wil onbekende barokmuziek naar onze tijd brengen en het publiek terug naar het verleden laten reizen. De perfecte partner dus voor dit wellicht minder traditionele kerstconcert van het Beauvarletkoor Koksijde.

Praktische info concert:
Donderdag 26 december 2019 om 17 uur in de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk te Koksijde

Uitvoerders:     Beauvarletkoor Koksijde & Transports Publics onder algemene leiding van
                        Griet De Meyer en Thomas Baeté
                        Griet De Geyter, sopraan

Toegang: €25 add | €20 vvk | €10 tot 26 jaar – Davidsfondsleden: €5 korting op vertoon lidkaart
Kaarten: bij de koorleden  – Dienst voor Toerisme Koksijde – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. T 0477 24 34 65 (9-12 uur)

Eindejaarsprogramma Beau-re-mi en Jokobeau

Het Beauvarletkoor bouwt zijn jeugdwerking ondertussen verder uit. Onder de enthousiaste leiding van dirigente Sarah Decadt zitten kinderkoor Beau-re-mi en jongerenkoor Jokobeau allesbehalve stil!

Op zaterdag 16 november, 19 uur nemen beide koren deel aan het Frans-Vlaams Kinder- en Jongerenkorenfestival georganiseerd door de Orde Driekoningen in de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk in Koksijde. Kaarten zijn te verkrijgen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Beau-re-mi werd gevraagd om als kerstelijk kinderkoor niemand minder dan Willy Sommers
te flankeren tijdens zijn kerstconcert op vrijdagavond 20 december in de St. Laurentiuskerk te Westende-dorp. Kaarten: www.ticketwinkel.be.

Twee dagen later, op zondag 22 december, geeft Beau-re-mi dan zijn eigen kerstoptreden, met gastoptreden van jongerenkoor Jokobeau. Afspraak om 15 uur in ’t Oud Schooltje te Koksijde-dorp.

Toegang: 5 euro, stukje taart én een portie gezelligheid inbegrepen. Kaarten: www.beau-re-mi.be

Nieuwe zangers zijn nog altijd welkom!
Alle info via www.beau-re-mi.be, www.jokobeau.be en www.beauvarletkoor.be