Artikelindex

 

 

Wel lieve Herderkens. Cantiones Natalitiae

Kerstconcert Beauvarletkoor Koksijde


Donderdag 26 december nemen het Beauvarletkoor Koksijde en Transports Publics
ons mee op een bijzondere muzikale reis naar de tijd van P.P. Rubens. Een grote diversiteit  traditionele en volkse kerstliederen brengen de kerstsfeer in Vlaanderen helemaal van de 17de naar de 21ste eeuw. Het mag dan ook eens iets anders zijn op deze tweede kerstdag.


Cantiones natalitiae, letterlijk geboortegezangen, zijn losse, meerstemmige kerstliederen gezongen op Latijnse tekst of in de volkstaal, het Nederlands. In de 17de eeuw klonken ze rond de kersttijd in veel Vlaamse kerken. Beroepszangers van het kerkkoor bezongen samen met koorknapen en onder begeleiding van het orgel het gebeuren in de kerststal. Tijdens het kindjeswiegen, waarbij priester en kerkgangers baby- en poppewiegjes heen en weer wiegden op het ritme van eia, sus sus sus, zorgden de aangebonden belletjes voor een heerlijk stemmige begeleiding.

Aanvankelijk bewerkten kerkmusici alleen populaire eenstemmige kerstliederen tot meerstemmige cantiones natalitiae. Andere middeleeuwse kerstliederen werden door Jezuïeten van een meer eigentijdse melodie voorzien en ook kwamen liederen gedicht op bestaande melodieën voor. Omstreeks het midden van de 17de eeuw begonnen Vlaamse kerkmusici zelf melodieën voor hun cantiones natalitiae te componeren. Daarbij werden de van oorsprong eenvoudige liederen wat uitgebreider en bijvoorbeeld voorzien van instrumentale tussenstukjes en afwisselende gedeelten voor solisten en koor.

Het ensemble Transports Publics wil onbekende barokmuziek naar onze tijd brengen en het publiek terug naar het verleden laten reizen. De perfecte partner dus voor dit wellicht minder traditionele kerstconcert van het Beauvarletkoor Koksijde.

Praktische info concert:
Donderdag 26 december 2019 om 17 uur in de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk te Koksijde

Uitvoerders:     Beauvarletkoor Koksijde & Transports Publics onder algemene leiding van
                        Griet De Meyer en Thomas Baeté       
                        Griet De Geyter, sopraan

Toegang: €25 add | €20 vvk | €10 tot 26 jaar – Davidsfondsleden: €5 korting op vertoon lidkaart
Kaarten: bij de koorleden  – Dienst voor Toerisme Koksijde – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. T 0477 24 34 65 (9-12 uur)

 

Eindejaarsprogramma Beau-re-mi en Jokobeau


Het Beauvarletkoor bouwt zijn jeugdwerking ondertussen verder uit. Onder de enthousiaste leiding van dirigente Sarah Decadt zitten kinderkoor Beau-re-mi en jongerenkoor Jokobeau allesbehalve stil!

Op zaterdag 16 november, 19 uur nemen beide koren deel aan het Frans-Vlaams Kinder- en Jongerenkorenfestival georganiseerd door de Orde Driekoningen in de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk in Koksijde. Kaarten zijn te verkrijgen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Beau-re-mi werd gevraagd om als kerstelijk kinderkoor niemand minder dan Willy Sommers
te flankeren tijdens zijn kerstconcert op vrijdagavond 20 december in de St. Laurentiuskerk te Westende-dorp. Kaarten: www.ticketwinkel.be.

Twee dagen later, op zondag 22 december, geeft Beau-re-mi dan zijn eigen kerstoptreden, met gastoptreden van jongerenkoor Jokobeau. Afspraak om 15 uur in ’t Oud Schooltje te Koksijde-dorp.

Toegang: 5 euro, stukje taart én een portie gezelligheid inbegrepen. Kaarten: www.beau-re-mi.be

Nieuwe zangers zijn nog altijd welkom!
Alle info via www.beau-re-mi.be, www.jokobeau.be en www.beauvarletkoor.beHealing Light
Lenteconcert Beauvarletkoor Koksijde

Met ‘Healing Light’ trekt het Beauvarletkoor Koksijde resoluut de kaart van de 21ste eeuw. Componisten Karl Jenkins, Ola Gjeilo, Morten Lauridsen, Guido Morini en Eric Whitacre leiden publiek en zangers binnen in de wereld van de hedendaagse koormuziek.

“Met dit repertoire willen we eens out of the box gaan”, steekt dirigente Griet De Meyer van wal. “Geen Mozart of Bach, maar levende componisten. Mensen die nu muziek maken en in de hedendaagse koorwereld heel populair zijn! We gaan van easy listening bij Jenkins, naar uitdagender bij Lauridsen en spelend met de barok bij Morini. Dit alles met licht als centraal thema.”

Karl Jenkins (°1944) is bekend bij het grote publiek o.a. door het Adiemus-project en The Armed Man. A Mass for Peace, vorig jaar in november nog vertolkt door het Beauvarletkoor.  Healing Light is een a cappella motet uit The Peacemakers, een compositie waarin Jenkins een ode brengt aan mensen die streven naar wereldvrede. Denk hierbij aan Martin Luther King, Nelson Mandela, Moeder Theresa, Ghandi en de Dalai Lama.

Het mysterie en de magie van het Noorderlicht klinkt dan weer doorheen het werk van de 41-jarige Noor Ola Gjeilo.

Morten Lauridsen (°1943), opgegroeid in de VS als zoon van Deense immigranten, heeft een groot aantal geestelijke composities met een sterk mystiek karakter op zijn naam staan. Het koor vertolkt zijn O magnum Mysterium en O Nata Lux.

Met het werk Vivifice Spiritus Vitae Vis (2004) wil Guido Morini een tegenstem bieden in een voortrazende tijd, waarin een materialistische visie overheerst. Hoewel de teksten integraal uit het Oude Testament komen, zijn ze zo gekozen dat ze iedereen kunnen inspireren, los van ethische of religieuze overtuigingen.

Ten slotte staan ook de composities Lux Aurumque en Sleep van Eric Whitacre (°1970) op het programma.


Praktische info concert:
Zaterdag 15 juni om 20 uur in de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk te Koksijde.

Uitvoerders:     Beauvarletkoor Koksijde
                        Michael Deleersnyder, slagwerk – Mattijs Louwye, cello – Koen Pauly, klavier
                        Algemene leiding: Griet De Meyer

Tickets: €20 add | €15 vvk | €10 tot 26 jaar
Kaarten: bij de koorleden  – Dienst voor Toerisme Koksijde – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
              T 0477 24 34 65 (9-12 uur)


“Kom en zing!” op 9 juni: concert kinderkoor Beau-re-mi

Het kinderkoor Beau-re-mi treedt op in Het Bedrijf (Oostduinkerke) op zondag 9 juni, 17 uur.  Onder leiding van Sarah Decadt brengen de jongste telgen van de Beauvarletfamilie een waaier aan liedjes uit het afgelopen koorjaar. Een mooie afsluiter van het koorjaar, waarbij zingen en zangplezier centraal staan. Tickets: €8 | €6 tot 26 jaar – via koorleden en www.beau-re-mi.be

In september zijn nieuwe leden vanaf 7 jaar hartelijk welkom. De repetities van Beau-re-mi vinden wekelijks plaats op vrijdagavond in zaal Noordduinen (Koksijde).

 


Vivaldi’s Gloria & Magnificat  
Kerstconcert 


Barokklassiekers van formaat staan op het kerstprogramma van het Beauvarletkoor Koksijde op woensdag 26 december 2018.
Vivaldi prijkt als hoofdcomponist op de affiche naast Durante, Buxtehude en J.M. Bach.


Italië-Duitsland. Neen, geen spannende voetbalmatch maar een muzikale ontmoeting met vier stercomponisten uit de barokperiode!

Antonio Vivaldi hoeft zelfs voor de muzikale leek wellicht geen introductie. Zijn Gloria in D bestaat uit twaalf vrij korte delen, waarin de koordelen afgewisseld worden door enkele soli voor sopraan en altpartij. Van feestelijk, lieflijk tot plechtig en triomfantelijk. Doorheen de muziek hoor je als het ware de engelen die de geboorte van Jezus aankondigen.
De lofzang van Maria weerklinkt dan weer in Vivaldi’s ingetogen doch prachtige Magnificat, eveneens op muziek gezet door land- en tijdgenoot Francesco Durante.
De Duitse componisten Dietrich Buxtehude en Johann Michael Bach staan garant voor de kerstsfeer met de cantate Das neugeborne Kindelein en het zesstemmige motet Sei lieber Tag willkommen.


Praktische info concert:
Woensdag 26 december 2018 om 17 uur in de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk te Koksijde.

Uitvoerders: Beauvarletkoor Koksijde & instrumentaal ensemble onder leiding van Griet De Meyer
                    Sofie Thoen, sopraan – Pieter De Praetere, altus

Tickets: €25 add | €20 vvk | €10 tot 26 jaar
Kaarten: bij de koorleden – Dienst voor Toerisme Koksijde – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
               T 0477 24 34 65 (9-12 uur)

Warm aanbevolen: kerstoptreden kinderkoor Beau-re-mi

Het kinderkoor Beau-re-mi geeft op zaterdag 22 december, 15 uur een stemmig kerstoptreden onder leiding van Sarah Decadt. Voor slechts 5 euro geniet u van sfeervolle muziekstukjes én een stukje taart in zaal ’t Oud Schooltje. Een ideale gelegenheid om de kerstvakantie muzikaal in te zetten!


 

Beauvarletkoor bestaat 40 jaar
  KW Koksijde vrijdag 19.06.2015.

Koksijde. Begin 1975 namen Veurnenaar Jean-Paul Byloo en de Nieuwpoortse Aldegonde Maesen het initiatief tot oprichting van het Beauvarletkoor.  Dit jaar bestaat het koor 40 jaar en deze verjaardag wordt gevierd met een reeks optredens. 

Het Beauvarletkoor ontstond begin 1975 uit het Veurns Gemengd a Capella koor en werd genoemd naar de laatpolyfonische componist Henricus Beauvarlet (+ 1623), die vanaf 1593 kapelmeester aan de Sint-Walburgakerk van Veurne was.  De stichters waren Jean-Paul Byloo uit Veurne, meteen ook de eerste dirigent (1975-1985) en Aldegonde Maesen uit Nieuwpoort.  Leden werden gerekruteerd uit de Westkust en het hinterland.  In 1985 werd de artistieke leiding tijdelijk overgenomen door Patrick Peire uit Brugge (1985-1986) tot die werd opgevolgd door E.H. Ignace Thevelein, die dirigent was tot 1995.  Daarna werd het koor gedirigeerd door Jan Vermeire (1995-2007) en door assistent-dirigent Steven Verplancke uit Zarren.  Jan Vermeire was organist-titularis van de Sint-Walburgakerk in Veurne en momenteel organist van de O.L.-Vrouw Ter Duinenkerk in Koksijde.  In 2007 werd hij opgevolgd door de huidige dirigente Griet De Meyer.  Voor grote producties wordt vaak samengewerkt met semi of professionele koren, orkest en gastdirigenten.

Beauvarletkoor Koksijde

Het Beauvarletkoor dat voorheen een standplaats in Nieuwpoort had, werd in 1996 aan de gemeente Koksijde gelinkt en werd bijgevolg een Koksijdse vereniging.  Meteen kon het Beauvarletkoor Koksijde - want zo heette het voortaan - rekenen op meer financiële en logistieke steun van de gemeente Koksijde.  Het mocht in het begin repeteren in de gerestaureerde kapel van de abijdhoeve Ten Bogaerde.  In de loop der jaren groeide het koorrepertoire uit tot een omvangrijk geheel van vocale composities uit de renaissance, barok, romantiek en de moderne tijd, met hoogtepunten als het Gloria van Vivaldi, het Requiem van Fauré, de Johannespassie van Bach, Messiah van Händel, de negende symfonie van Beethoven, enz..

Momenteel bestaat het gemengde Beauvarletkoor Koksijde uit ongeveer veertig zangers, afkomstig van de Westkust en het hinterland.  Het koor repeteert wekelijks op maandagavond in de zaal Kerkepanne in Sint-Idesbald.

Koorreizen

Het koor ondernam in de zomer van 2010 een succesvolle koorreis naar Konz, de jumelagegemeente van Koksijde in Duitsland en nam in juni 2012 deel aan de Internationale Praagse Korendagen met als hoogtepunt een uitvoering van Carmina Burana.  In het najaar van 2014 was het Beauvarletkoor Koksijde te horen in de succesvolle concertenreeks rond The Armed Man van Karl Jenkins als herinnering aan de Groote Oorlog 14-18.  In de loop der jaren kon het koor rekenen op gewaardeerde sponsors, steunende leden en vooral een trouw publiek, dat steevast aanwezig is op de thuisconcerten in de O.L.-Vrouw Ter Duinenkerk in Koksijde. (CJK)

Info: Dorthea Carbonez, pr-verantwoordelijke, Strandlaan 172/bus 1.01, 058 51 97 45.